Schab umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać i dokładnie obtoczyć nią mięso. Przełożyć do zamykanego naczynia i odstawić na noc do lodówki.
Przygotować gęsiarkę do wędzenia (może być też wok lub głęboka patelnia). Dno i boki wyłożyć dokładnie 2 warstwami folii aluminiowej. Brzegi pokrywki również dokładnie owinąć folią. Na dno wsypać herbatę, ryż, cukier, zioła, przyprawy i skórkę cytrynową. Tak przygotowaną „wędzarnię” rozgrzać na dużym ogniu (około 5 minut).
Zamarynowane mięso przełożyć do metalowego koszyczka (sprawdza się kosz do smażenia w głębokim tłuszczu). Umieścić w domowej „wędzarni”. Zmniejszyć ogień do minimum. Wędzić przez 60-70 minut.
Po tym czasie wyłączyć kuchenkę i zostawić mięso na 10 minut, żeby soki równomiernie się rozłożyły.
Gotowe wyjąć i pokroić na plastry. Schab można podawać na ciepło lub zimno, z dowolnymi dodatkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku programu Ewa Wachowicz pokaże, jak w domowych warunkach...
Receptura z "Wilczej Jamy" w Bieszczadach;-)
Z cebulą...
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i podgotować w osolonym wrzątku...
Litewski przysmak! A zwie się kugelis;-)