
Żeberka przyprawić solą, pieprzem i papryką (można odstawić na 2 godziny). Następnie obsmażyć na gorącym tłuszczu (np. oleju ryżowym lub arachidowym). Potem podlać wodą i dusić do miękkości 1-1 1/2 godziny. Na 20 minut przed końcem dodać kilka suszonych śliwek, moreli i jabłek. Żeberka wyjąć.
Do sosu dodać miód, ketchup i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku, w razie potrzeby zagęścić mąką.
Do tak przygotowanego sosu włożyć żeberka. Zagotować.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku programu „Ewa gotuje” kuchnia iście szatańska....
W miejsce schabu - mortadela lub ser... Do tego jajo i mamy PRL!
Liście jarmużu obgotować w wodzie z solą i octem...
Sos do makaronu z... cebuli? Ależ oczywiście;-)
W małej miseczce połączyć ze sobą roztopione masło, sok z cytryny i świeżo zmielony p ...