Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Piersi z kurczaka nadziewane

Opis przygotowania

W piersi kurczaka zrobić dziurę (jak w bułce na hot-doga), nałożyć farsz z pokrojonych, suszonych pomidorów, kaparów, oliwek i bazylii. Z zewnątrz oprószyć solą i pieprzem, obsypać gotową mieszanką przypraw (suszone pomidory z czosnkiem i bazylią). Odstawić na kilka godzin.

Zamarynowane piersi przełożyć do garnka o grubym dnie, podlać oliwą z pomidorów i wodą. Dusić do miękkości.
Podawać z domowym pesto i makaronem. Pesto rozsmarować na talerzu, na lustrze sosu położyć kurzą pierś. Makaron ugotować w osolonym wrzątku z odrobiną oliwy. Odcedzić, dodać nieco sosu pesto, wymieszać i wyłożyć na talerz. Udekorować świeżą bazylią - dla lepszego efektu można dać bazylię czerwoną.

Pesto zaczynamy od uprażenia na suchej patelni orzeszków pinii (można je zastąpić prażonymi i pozbawionymi łupiny orzechami laskowymi - wstawiamy do piekarnika na 10 minut w temp. 200 st. C; gdy się upieką, przekładamy na ściereczkę i ocierając o siebie pozbawiamy skórki). Orzechy wrzucamy do miksera, dodajemy czosnek i miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy liście oregano, mięty i bazylii (bez łodyżek). Można dodać trochę natki pietruszki - kolor będzie intensywniejszy. Znów miksujemy i strumyczkiem dolewamy oliwę z oliwek - cały czas miksując, aż powstanie gładki sos.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 163
Ewa gotuje - odc. nr 163

Odcinek inspirowany kuchnią włoską, będzie krem z cukinii, faszerowane...

 

Podobne przepisy

Karkówka z cebulą

Marynowana w musztardzie i majonezie!

Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Filety rybne rozmrozić, osuszyć na papierowym ręczniku, podzielić na mniejsze kawałki ...

Naleśniki ze szpinakiem

Dla wegetarian!

Wigilijny karp

Sprawionego karpia podzielić na dzwonka. Włożyć do miski, przełożyć cebulą, odstawić ...

Wróć do listy przepisów