Szynkę pokroić na małe kawałki i wrzucić na patelnię (włoski przysmak można zastąpić naszą dobrą szynką gotowaną, którą najlepiej pokroić w kostkę). Podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, seler w plasterki a chili posiekać. Do szynki wrzucić najpierw cebulę i chwilkę podsmażyć, dodać seler. Wymieszać i dorzucić drobno posiekaną papryczkę chili. Wszystko smażyć jeszcze przez chwilkę i zalać połową wywaru jarzynowego (może też być bulion, np. z kurczaka). Wymieszać.
Dodać rozmrożony groszek i gotować przez 3-4 minuty. Do tak powstałego sosu wrzucić surowy makaron i dolać resztkę wywaru („lustro" płynu powinno znajdować się w odległości mniej więcej „dwóch palców" od makaronu) i - mieszając w razie potrzeby - dusić do momentu, aż makaron wchłonie sos, ale pozostanie al dente. Od czasu do czasu kontrolować poziom sosu na patelni i jeśli jest go za mało, podlewać odrobiną wody. Gdy makaron się ugotuje (ok. 6 minut), dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Gotową potrawę przełożyć na półmisek.
Ozdobić listkami świeżej bazylii (może być pietruszka). Na samym końcu oprószyć tartym parmezanem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa Wachowicz zaprezentuje potrawy, których przygotowanie...
Sól mocno rozgrzać na suchej, teflonowej patelni, wymieszać ze świeżo zmielonym piepr ...
Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki. Najlepsze będą prawdziwki, ale mogą też być inne ...
Flagowe danie peruwiańskiej kuchni chińskiej zwanej chifa!
Sznycelki z kartofla;-)