W tym odcinku Ewa Wachowicz zaprezentuje potrawy, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu – wiadomo: im cieplej za oknem, tym mniej ochoty na gotowanie, bo i spacery dłuższe, i praca w ogródku… - Główną rolę zagra makaron typu penne, po naszemu rurki. Będzie trochę nietypowy, bowiem duszony w sosie, a nie – jak zazwyczaj – ugotowany oddzielnie w wodzie i do sosu dodany. Można by rzec: eintopf… czyli potrawa jednogarnkowa. Niebywale prosta, a do tego smaczna. I co ważne: niewiele po niej zmywania – mówi pani Ewa. Natomiast na deser będzie ciasto o dość dziwnej, jak na placek, nazwie – „styropian”.
Z wymienionych wyżej składników zrobić kruszonkę - wysiekać mąkę z proszkiem, cukrem ...
Szynkę pokroić na małe kawałki i wrzucić na patelnię (włoski przysmak można zastąpić ...