Jarzyny posiekać w „makaronik” (czyli drobne słupki czy też paseczki, zwane przez zawodowych kucharzy „julien”). Na głębokiej patelni (dobry jest też rondel z szerokim dnem) roztopić masło i wrzucić twardsze jarzyny: marchewkę, pietruszkę i pół selera (w sezonie dać jeszcze 1 małą kalarepę).
Przesmażyć. Dodać półplasterki cebuli i pora. Lekko przesmażyć i dorzucić pokrojoną kapustę. Podlać odrobiną wody (wystarczą 2-3 łyżki), dodać ziarna ziela angielskiego i pieprzu, po czym dusić 10-15 minut.
Gdy jarzyny zmiękną, zrobić wśród nich miejsce na rybę - dzwonka przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na patelni, otulić warzywami i dusić pod przykryciem kolejne 10-15 minut, aż ryba będzie miękka.
Całość można jeszcze posolić - ja zazwyczaj tego nie robię, bo słodycz i smak warzyw są tak intensywne, że warto pokusić się o bezsolną, dietetyczną wersję tej potrawy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Z kolejnego odcinka magazynu kulinarnego "Ewa gotuje" dowiemy się, jak...
Flagowe danie peruwiańskiej kuchni chińskiej zwanej chifa!
Mięso natrzeć solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić świeżo zmielonym ...
Oliwę wlać na rozgrzaną patelnię, wrzucić pokrojony na plasterki czosnek...
Do mięsa dodać drobno posiekane pomidory, orzeszki pinii (wcześniej warto uprażyć je ...