W rondelku rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę, podsmażyć nie rumieniąc. Dodać łodyżki selera i ziemniaki pokrojone w małe kawałeczki. Mieszając od czasu do czasu smażyć przez kilka minut, ale nie rumienić. Wlać niewielką ilość wody - tak, by przykryła warzywa. Posolić do smaku i dusić pod przykryciem przez około 15 minut (aż warzywa zmiękną). Przetrzeć przez sito - nie miksować, gdyż mogą pozostać włókna selera.
Łososia pokroić na plastry - w poprzek. Zwinąć w roladki i owinąć bekonem. Jeśli potrzeba, spiąć wykałaczką. Obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać półcentymetrową warstwę oleju i zrumienić pokrojony na plastry czosnek. Wyjąć i usmażyć roladki - na średnim ogniu, by ładnie się zrumieniły z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Na talerzach rozsmarować gorący mus selerowy, rozłożyć po kawałeczku czosnku, wyłożyć roladki (wyjmując wcześniej wykałaczki). Udekorować rukolą i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z białym ryżem (ziarenka lekko przesmażyć w odrobinie oleju, zlać wodą i ugotować).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku łosoś smażonego w bekonie. To połączenie ryby i wieprzowiny...
Wigilijna ryba nieco inaczej...
Ryba z samego serca Ojcowskiego Parku Narodowego;-)
Filety rybne rozmrozić, osuszyć na papierowym ręczniku, podzielić na mniejsze kawałki ...
Ziarna kolendry rozgnieść w moździerzu. Skórkę na kaczych piersiach naciąć...