/ Przepisy / Łosoś w bekonie z selerowym sosem

Opis przygotowania

W rondelku rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę, podsmażyć nie rumieniąc. Dodać łodyżki selera i ziemniaki pokrojone w małe kawałeczki. Mieszając od czasu do czasu smażyć przez kilka minut, ale nie rumienić. Wlać niewielką ilość wody - tak, by przykryła warzywa. Posolić do smaku i dusić pod przykryciem przez około 15 minut (aż warzywa zmiękną). Przetrzeć przez sito - nie miksować, gdyż mogą pozostać włókna selera.
Łososia pokroić na plastry - w poprzek. Zwinąć w roladki i owinąć bekonem. Jeśli potrzeba, spiąć wykałaczką. Obtoczyć w mące.

Na patelni rozgrzać półcentymetrową warstwę oleju i zrumienić pokrojony na plastry czosnek. Wyjąć i usmażyć roladki - na średnim ogniu, by ładnie się zrumieniły z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Na talerzach rozsmarować gorący mus selerowy, rozłożyć po kawałeczku czosnku, wyłożyć roladki (wyjmując wcześniej wykałaczki). Udekorować rukolą i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z białym ryżem (ziarenka lekko przesmażyć w odrobinie oleju, zlać wodą i ugotować).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 150
Ewa gotuje - odc. nr 150

W tym odcinku łosoś smażonego w bekonie. To połączenie ryby i wieprzowiny...

 

Podobne przepisy

Sztuka mięsa w sosie chrzanowym

Wołowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Garnek rozgrzać i obsmażyć mięso ze wsz ...

Szaszłyki z tofu

Z cytryny zetrzeć skórkę, sok wycisnąć. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopr ...

Cukierek z dorszem i warzywami

W miseczce wymieszać wszystkie warzywa...

Szaszłyki z indyczej piersi

W pikantnej marynacie...

Wróć do listy przepisów