Mak zaparzyć gorącym mlekiem. Po ok. 30 minutach przepuścić dwa razy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Na patelni rozpuścić masło. Dodać posiekane orzechy i migdały, lekko przesmażyć. Dorzucić namoczone rodzynki, pokrojone w kostkę morele oraz figi. Dodać zaparzony i zmielony mak. Posłodzić miodem. Dodać cukier waniliowy.
Makaron ugotować. Odcedzić, przelać zimną wodą i polać zezłoconym masłem. Wymieszać z farszem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Bakalie są bardzo charakterystycznym składnikiem wigilijnych potraw. Dlatego...
Kaczuszka w jabłuszkach;-)
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami. Odstawić. Następnie zrumienić na 1 łyżc ...
Klasyczny eintopf, który przypadnie do gustu miłośnikom ostrych potraw.
Kotlety przykryć folią spożywczą, rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą i pie ...