Mak zaparzyć gorącym mlekiem. Po ok. 30 minutach przepuścić dwa razy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Na patelni rozpuścić masło. Dodać posiekane orzechy i migdały, lekko przesmażyć. Dorzucić namoczone rodzynki, pokrojone w kostkę morele oraz figi. Dodać zaparzony i zmielony mak. Posłodzić miodem. Dodać cukier waniliowy.
Makaron ugotować. Odcedzić, przelać zimną wodą i polać zezłoconym masłem. Wymieszać z farszem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Bakalie są bardzo charakterystycznym składnikiem wigilijnych potraw. Dlatego...
Solidna sztuka mięsa w otoczeniu prawdziwków;-)
Ryby podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do zamykanego pojemnika, przyprawić sol ...
Kultowa potrawa z PRL-u...
Sprawione ryby natrzeć wewnątrz odrobiną soli. Do środka włożyć czosnek, koperek i po ...