/ Przepisy / Kurczak z oliwkami

Opis przygotowania

Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Cytryny również umyć, sparzyć wrzątkiem. Z jednej zetrzeć skórkę na drobnej tarce, następnie wycisnąć sok. Drugą pokroić w plastry. Czosnek podzielić na ząbki, ale nie obierać z łupin.

Pieprz roztłuc w moździerzu. Dodać igiełki rozmarynu i sól. Wymieszać. Dodać skórkę z cytryny oraz sok. Dolać miód i oliwę. Wymieszać.

Kurczaka natrzeć marynatą - w środku i na zewnątrz. Do środka włożyć kilka ząbków czosnku w łupinie. Wrzucić kilka czarnych oliwek. Skrzydełka i nóżki związać lub skrępować specjalnymi drucikami z silikonu. Wstawić do lodówki na mniej więcej godzinę.

Następnie przełożyć zamarynowanego kurczaka do foremki żaroodpornej. Obłożyć plastrami cytryny, dookoła poukładać kilka ząbków czosnku w łupinie oraz oliwki. Podlać winem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 1  1/2  godziny. W trakcie pieczenia polewać sosem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 180
Ewa gotuje - odc. nr 180

W tym odcinku Ewa zaprasza na kurczaka z hiszpańskimi oliwkami oraz flan...

 

Podobne przepisy

Tarta tatin na warzywach

Bez mięsa i na opak...

Roladki a'la caprese

Mięso pokroić na plastry. Przykryć folią i mocno rozbić...

Schab i pieczarki z rusztu

W marynacie z musztardy...

Wróć do listy przepisów