Mięso pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do miski. Dorzucić zmielone przyprawy - ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe. Dosypać paprykę. Zalać winem. Przykryć i na kilka godzin wstawić do lodówki.
Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i usmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli dorzucić posiekany czosnek. Po chwili dodać zamarynowane mięso - wraz z zalewą. Można dolać trochę wina. Wymieszać i odparować.
Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić grzyby suszone. Podlać odrobiną wody. Przykryć i dusić do miękkości.
Zagęścić zasmażką - masło wystarczy roztopić, wsypać mąkę, zasmażyć, rozrobić chochelką gorącego sosu i przelać do garnka z gulaszem. Zagotować.
Gotową potrawę podawać w miseczkach z dobrym, wiejskim chlebem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa uwielbia góry, więc kolejny program zacznie w Beskidzie Wyspowym. Zanim...
Formę żaroodporną (26 cm x 26 cm) wysmarować masłem. Śmietankę wymieszać z mlekiem...
Inspirowany wrocławską knyszą...
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Cebulę, boczek oraz czosnek posiekać w k ...
Owoc morza i kartofle... Połączenie znakomite!