Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Klopsy w sosie cytrynowym

Opis przygotowania

Mięso przełożyć do miski. Wybić jajko. Przyprawić imbirem, pieprzem ziołowym i białym oraz solą. Dorzucić posiekaną miętę. Dodać odciśniętą bułkę i dobrze wyrobić. Ulepić pulpety, obtoczyć w mące i ugotować w osolonym wrzątku (można dorzucić liście laurowe i ziele angielskie). Po 15-20 minutach wyłowić łyżką cedzakową.

Z cytryn otrzeć skórkę. Owoce przekroić na pół i ułożyć na patelni z roztopionym masłem (miąższem na dół). Gdy cytryny się skarmelizują wycisnąć z nich sok. Na tę samą patelnię wrzucić otartą skórkę i podgrzewać przez chwilę. Wsypać mąkę i zasmażyć. Rozrobić wodą, w której gotowały się pulpety. Wlać sok z cytryn. Dorzucić rozmaryn. Zabielić śmietanką. Posolić. W gorącym sosie podgrzać pulpety i od razu podawać - z komosą ryżową i surówką z marchewki. Można udekorować zestami z cytryny.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 544
Ewa gotuje - odc. nr 544

Tym razem Ewa postanowiła przygotować zupę na zimno o nazwie okroszka....

 

Podobne przepisy

Placki z kiszonej kapusty

Bieszczadzkie fuczki

Indyk i sałata

Czosnek rozgnieść w moździerzu i rozetrzeć z solą. Dodać słodką paprykę...

Pizza zawijana

Idealna na imprezę!

Zapiekanka ziemniaczana

W stylu włoskiej lasagne!

Wróć do listy przepisów