Mięso pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach suszonym tymiankiem. Wymieszać. Przełożyć do żeliwnego garnka natłuszczonego masłem. Wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w temp. 180 st. C.
Zrobić sos. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec dorzucić posiekany czosnek. Kurki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki (małe mogą zostać w całości). Zalać winem. Dodać tymianek. Wlać śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem. Zagotować.
Gotowy sos przelać do garnka z upieczonym mięsem. Wymieszać. Na samym końcu dorzucić posiekany koperek.
Podawać z pieczywem. Udekorować tymiankiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Jesień to doskonała pora roku na potrawy z ziemniaków, więc w kolejnym...
Z mięsem mielonym...
Słodko-kwaśne, w stylu azjatyckim...
Z warzywami i owocami;-)
Kaszankę rozgnieść widelcem, przyprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez pra ...