Rybę przyprawić solą i pieprzem. Odstawić.
Sok z cytrusów wlać do garnka. Dorzucić żurawinę. Przyprawić cynamonem. Posłodzić cukrem trzcinowym. Przykryć i dusić aż sos zacznie gęstnieć.
Jajka roztrzepać w misce. Zagęścić mąką. Posolić. Wsypać płatki migdałowe i wymieszać.
Filety pokroić na mniejsze kawałki. Obtoczyć w mące, zanurzyć w cieście i usmażyć na mocno rozgrzanym maśle.
Karpia odsączyć z nadmiaru tłuszczu i od razu podawać na sosie żurawinowym. Można udekorować – chociażby świeżym tymiankiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym roku tak się poukładało, że ostatni w ramówce jesiennej odcinek „Ewa...
Ryba w warzywnym sosie!
Mielony, tyle tylko, że z ryby.
Podany z purée ziemniaczanym i kalafiorem romanesco...
Wigilijna ryba nieco inaczej...