
Skórę na filetach naciąć na krzyż, uważając przy tym, by nie uszkodzić mięsa. Z obu stron przyprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem. Przełożyć do miski, przykryć i na kilka godzin umieścić w lodówce.
Po tym czasie ułożyć w gęsiarce – skórą do dołu. Na małym ogniu wytopić tłuszcz. Smalec przelać do słoiczka (przyda się do innych potraw), zostawiając jednak trochę na dnie. Filety odwrócić na drugą stronę i usmażyć.
Wlać wino i rosół lub wodę. Wrzucić żurawinę. Dodać konfiturę i miód. Przykryć i dusić do miękkości.
Kaszę ugotować al dente. Dodać upieczone i zmiksowane buraki, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez 5 minut.
Sos z gęsiarki przelać do sosjerki. Filety pokroić w plastry. Podawać z kaszą z buraczkami oraz połówkami pieczonych jabłek z konfiturą żurawinową.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa wiele razy podkreślała, że w kuchni ceni sobie sezonowość i często...
Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Cytryny również umyć, sparzyć wrzątkiem ...
Klasyczny eintopf, który przypadnie do gustu miłośnikom ostrych potraw.
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek. Przesmażyć. Zalać połową ...
Filety pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć z obu stron solą i świeżo zmielonym piep ...