Mięso pokroić w plastry i delikatnie rozbić. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Obsmażyć na maśle, przełożyć na deskę.
Na tej samej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę. Pod koniec dorzucić pokrojony czosnek. Podlać wodą (½ szklanki wystarczy).
Do śmietany dodać mąkę. Wymieszać i wlać na patelnię. Dorzucić chrzan. Przyprawić solą. Dodać podsmażone mięso i dusić przez kilka minut.
Podawać z kaszą i ćwikłą z chrzanem. Polędwiczki można udekorować świeżym majerankiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem gotowanie zacznie od kremu z pieczonego czosnku. Nie od dziś...
Schab naciąć wzdłuż ślimakowo - tak, by powstał płat o grubości około 1 i 1/2 c ...
Mięso zmielić, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną pietruszką i papryczką chili...
Z krakowską suchą;-)
Cebulę obrać i pokroić w talarki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego...