/ Przepisy / Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Opis przygotowania

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i ugnieść na purée lub przecisnąć przez praskę.

Masło roztopić na patelni. Wrzucić posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodać pokrojone pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i podsmażyć. Wkruszyć ser. Gdy się roztopi zdjąć z ognia.

Do przestudzonego purée wybić jajko. Wsypać mąkę. Doprawić solą i pieprzem.

Dłonie zwilżyć wodą. Nabrać porcję ciasta ziemniaczanego, rozpłaszczyć, nałożyć farsz. Zlepić i uformować zgrabny kotlecik. Obtoczyć w bułce tartej. W ten sam sposób zrobić kolejne kotlety i usmażyć na maśle klarowanym.

Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sałatką z pomidorów i cebuli.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 438
Ewa gotuje - odc. nr 438

Po kilku tygodniach w Krakowie Ewa wróci w Beskidy, by ponownie zaprosić...

 

Podobne przepisy

Polędwiczka wieprzowa z serem kozim i oliwkami

Polędwiczkę zamarynować w białym winie z dodatkiem oliwy, soku z pomarańczy, tymianku, rozmaryny oraz pozostałych przypraw...

Pierś kacza w kompocie śliwkowym

Danie skomponowane dla Roberta Lewandowskiego;-)

Warzywa na parze

Warzywa podzielić na mniejsze kawałki i ugotować na parze...

Krokiety z łososiem wędzonym

A do tego barszczyk!

Wróć do listy przepisów