Mięso umyć i osuszyć. Omięsną odkroić. Schab nakłuć nożem i naszpikować czosnkiem (ząbki można pokroić na mniejsze kawałki). Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia żaroodpornego i posmarować musztardą. Dorzucić cebule pokrojone w półplasterki. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Mleko zagotować z bulionem, liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Zalać zamarynowane mięso. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Piec przez 1 ½ godziny, obracając co 30 minut.
Po upieczeniu mięso pokroić w plastry. Sos zmiksować (najpierw wyjąc liść laurowy). Doprawić świeżo otartą gałką muszkatołową.
Podawać z ziemniakami z wody oraz ćwikłą z utartym jabłkiem kiszonym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Zdarza się, że w święta czegoś nam zabraknie – chociażby majonezu....
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem...
Klasyk z Francji;-)
Zapiekanka z Grecji-;)
Mięso posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na p ...