Filety z dorsza rozmrozić, pokroić na zgrabne kawałki, posypać solą ze wszystkich stron i odstawić do lodówki. Papryki zawinąć w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 30 minut. Pomidory wyjąć z puszki i pokroić w drobną kostkę (latem, gdy dostępne są smaczne warzywa, sos najlepiej zrobić z 4 świeżych pomidorów, obranych ze skórki). Przełożyć do rondelka.
Upieczoną i wystudzoną paprykę obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do pomidorów, posolić do smaku, dodać estragon i gotować na małym ogniu. Gdy sos odparuje i zgęstnieje, dodać posiekane listki bazylii i drobno pokrojony szczypiorek. Dolać sok z cytryny i oliwę. Gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos odparuje i będzie miał kremową konsystencję.
Filety z dorsza osuszyć papierowym ręcznikiem. Masło stopić i pędzelkiem posmarować osuszoną rybę. Rozgrzać mocno patelnię teflonową (musi być teflonowa, by ryba nie przywarła) i ułożyć na niej dorsza. Smażyć krótko z obu stron na złoty kolor. Rybę włożyć do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 5-7 minut, by „doszła” w środku. Na płaski talerz dać dwie, trzy łyżki czerwonej pomidorowo-paprykowej „pierzynki” i ułożyć na niej złociste dorszowe filety.
Na samym końcu oprószyć wszystko świeżo zmielonym pieprzem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku swojego programu Ewa Wachowicz przygotuje dorsza na...
Słodko-kwaśne, w stylu azjatyckim...
Z kurczakiem i sosem curry;-)
Z krakowską suchą;-)
Klasyk kuchni indyjskiej!