Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić pokrojone w kostkę cebule. Wymieszać i zeszklić. Wołowinę pokroić w grubą kostkę, dodać do cebuli i smażyć do momentu, aż zmieni kolor na brązowy. Wlać wino, wymieszać, przykryć i dusić przez 10-15 minut.
Po tym czasie dorzucić pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier pomidorowy. Przyprawić rozmarynem i cynamonem. Dorzucić liście laurowe. Posłodzić miodem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, przykryć i dusić przez ok. 40 minut.
Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć pokrojone w „łódki” ziemniaki. Przełożyć do wołowiny w pomidorach, delikatnie wymieszać i wszystko razem podgrzewać jeszcze przez chwilę.
Na stół podawać w całości – z pieczywem i oliwkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Polacy uwielbiają obchodzić imieniny. I choć coraz częściej świętujemy...
Mięso delikatnie rozklepać dłonią. Przyprawić z obu stron...
Niezwykle delikatny...
Młodziutka wołowinka!
Sztuka mięsa nieco inaczej...