Papryczkę (bez pestek) drobno posiekać. Przełożyć do miseczki lub moździerza. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir starty na drobnych oczkach.
Wlać sos sojowy, posłodzić syropem z agawy. Wycisnąć sok z limonki, wlać olej i dokładnie wymieszać.
Rybę i ananasa pokroić w kostkę. Łososia przełożyć do zamykanego naczynia, pokryć marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na ½ godziny.
Po tym czasie nadziać na namoczone patyczki – na przemian z ananasem (zaczynając od owocu). Posmarować marynatą i upiec na ruszcie.
Przed podaniem udekorować posiekaną kolendrą.
Do szaszłyków warto zrobić sos na zimno (np. na bazie jogurtu). W szklanej miseczce wystarczy wymieszać jogurt i sok z ½ cytryny. Posłodzić i posolić. Dodać skórkę otartą z cytryny lub zesty.
Można też podać ulubioną oraz sałatę lub surówkę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Skończyły się wakacje, dzieciaki wracają do szkoły, a ja zapraszam na premierowe...
Zupa irlandzkich marynarzy;-)
Na sosie żurawinowym...
Ryby z domowej wędzarni!
Ryba z samego serca Ojcowskiego Parku Narodowego;-)