Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Zapiekanka po irlandzku

Opis przygotowania

Pokrojoną cebulę zeszklić na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić posiekany czosnek. Po chwili smażenia dorzucić mięso. Wymieszać. Gdy się podsmaży, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz groszek. Przyprawić solą i pieprzem oraz roztartym w dłoniach tymiankiem i liściem laurowym. Wlać sos Worcester oraz Guinness’a. Gdy piwo odparuje, dodać przecier pomidorowy oraz bulion wołowy. Wymieszać i odparować.

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Dodać masło i mleko, utłuc.

Mięso z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego. Nałożyć ziemniaki. Wyrównać. Posypać tartym serem żółtym.

Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C (pod koniec z funkcją grillowania).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 291
Ewa gotuje - odc. nr 291

Ponieważ wielu naszych rodaków na swoją nową ojczyznę wybrało Irlandię,...

 

Podobne przepisy

Tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowym

Wstążki z cukinii w klasycznym sosie z pomidorów.

Gęś po staropolsku

Na 11 listopada tylko gęsina;-)

Pierogi z wędzonym twarogiem

I czosnkiem niedźwiedzim;-)

Wątróbka z rusztu

Cebulę pokroić w półplasterki, przełożyć do miski, doprawić solą i octem winnym. Odst ...

Wróć do listy przepisów