Ponieważ wielu naszych rodaków na swoją nową ojczyznę wybrało Irlandię, Ewa postanowiła sięgnąć po receptury tamtejszej kuchni. Zacznie od przygotowania typowo irlandzkiego śniadania, które bardzo przypomina śniadanie angielskie, a więc jajko sadzone, fasolka w sosie pomidorowym, grillowane kiełbaski, boczek i pomidor. Danie główne to tradycyjna irlandzka „jednogarnkówka” – zapiekanka z mięsa mielonego, marchewki, groszku zielonego oraz ugotowanych wcześniej ziemniaków. Rzecz jasna z dodatkiem ciemnego, irlandzkiego piwa. Z kolei na deser błyskawiczny sernik na czekoladowym spodzie – bez pieczenia, za to z odrobiną doskonałego, irlandzkiego likieru na bazie whiskey.
Kiełbaski, pokrojoną w plastry kaszankę i boczek upiec na grillu...
Pokrojoną cebulę zeszklić na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić...
Masło roztopić w garnku. Herbatniki...