
Mak zmielić. Zalać mlekiem i na wolnym ogniu gotować przez ½ godziny mieszając od czasu do czasu.
Miękkie masło utrzeć w misce. Wsypać cukier puder i ucierać dalej. Dodać cukier ze skórka pomarańczową. Zmiksować. Po jednym dodać żółtka. Zmiksować. Stopniowo dodać wystudzony mak. Wymieszać. Dodać proszek do pieczenia, kaszę mannę i miód. Ponownie zmiksować. Dodać jabłka starte na tarce o dużych oczkach (wcześniej odcisnąć z nadmiaru soku). Wymieszać. Wrzucić bakalie (śliwki, migdały i orzechy posiekać).
Białka posolić i ubić. Pianę delikatnie przełożyć do ciasta i ostrożnie wymieszać.
Przełożyć do formy (36x24 cm, dno wyścielone papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą).
Piec przez godzinę w temp. 180 st. C.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wlać śmietankę. Wymieszać. Polewą pokryć wystudzony makowiec. Na brzegach ułożyć bakalie.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kulinarna wędrówka po kuchniach świata? Proszę bardzo. Gotowanie w tym...
Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić pianę. Utrwalić...
Mąkę przesiać, dodać cukier i zimne masło, wysiekać nożem lub siekaczką, dodać żółtka ...
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. ...
Serowe muffinki z sosem wiśniowym...