Białka oddzielić od żółtek. Żółtka posłodzić cukrem i miodem. Utrzeć. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Połączyć z pianą. Przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm, spód wyścielony papierem do pieczenia, boki natłuszczone masłem). Piec przez 25-30 minut w temp. 170 st. C.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Spód posmarować powidłami.
Zimną śmietanę przełożyć do miski. Ubić. Posłodzić cukrem pudrem. Uperfumować ekstraktem waniliowym. Zmiksować.
Połowę ubitej śmietany wyłożyć na placek z powidłami. Przykryć drugim krążkiem ciasta. Nałożyć resztę śmietany. Śmietaną posmarować też boki.
Na wierzch zetrzeć czekoladę. Udekorować owocami, miętą i bratkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wczesną jesienią warto sięgać po warzywa, które o tej porze roku są najsmaczniejsze,...
Przełożone powidłami a obtoczone w orzechach włoskich...
Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy staną się sztywne...
Czekoladowe, bezglutenowe;-) Kakao, banan i awokado...
Z truskawkami pod glazurą;-)