
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać cukier, wlać 2 łyżki zimnej wody i utrzeć na puszystą masę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do żółtek wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wlać ekstrakt waniliowy oraz roztopione i wystudzone masło. Zmiksować na niskich obrotach.
Delikatnie dodać pianę. Wymieszać. Przelać do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem i obsypane bułka tartą; średnica formy 25-26 cm).
Na wierzchu poukładać kawałki obranego rabarbaru. Docisnąć.
Piec przez 50-60 minut w temp. 170 st. C.
Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Jesienią 2025 roku w „Ewa gotuje” będzie dużo produktów, które...
Na herbatnikach bezglutenowych;-)
Na oleju...
Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, posiekać nożem z masłem. Dodać utarte żółtka, ...
Z szampanem!