Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Francuskie ciasto z jabłkami

Opis przygotowania

Masło roztopić w rondelku i odstawić do wystudzenia.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda, pokroić w dużą kostkę. Przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem. Przyprawić cynamonem, posłodzić i podsmażyć.

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier i utrzeć. Wlać masło i zmiksować. Wsypać mąkę i jeszcze raz zmiksować. Białka ubić. Pianę dodać do żółtek z masłem. Wymieszać na niskich obrotach. Dorzucić podsmażone jabłka. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.

Piec na złoty kolor w temp. 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest wilgotne.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 536
Ewa gotuje - odc. nr 536

W tym odcinku Ewa zaprezentuje potrawy tradycyjnej kuchni polskiej. Zacznie...

 

Podobne przepisy

Piszinger błyskawiczny

Andruty przełożyć gotowym kremem czekoladowo-orzechowym. Wcześniej wstawić słoik do m ...

Ciasteczka migdałowe na białkach

Makaroniki z kremem daktylowym!

Blamanż migdałowy

Ponoć zajadał się nim Józef Piłsudski...

Batoniki kokosowe

Po treningu...

Wróć do listy przepisów