W tym odcinku Ewa zaprezentuje potrawy tradycyjnej kuchni polskiej. Zacznie od krupniku – jednej z najbardziej znanych, rodzimych zup. Zazwyczaja gotujemy go z kaszą jęczmienną i zabielamy kwaśną śmietaną, tymczasem znakomicie udaje się zasypany bezglutenową kaszą gryczaną oraz zakwaszony sokiem z cytryny i tę wersję zobaczymy w programie. Na drugie danie Ewa zrobi schabowe, ale nie w panierce! Będą pieczone i podane w kapuście. Warto podkreślić, że takie kotlety są zgodne z dietą keto. Na deser błyskawiczne, maślane ciasto z jabłkami. Co ciekawe – na maśle solonym. Receptura będzie francuska a wykonanie nieco inne niż w przypadku naszych ciast ucieranych, bowiem wedle przepisu najpierw miksuje się żółtka z cukrem. Później do kogla-mogla dodawane jest płynne masło, następnie piana z białek a na samym końcu pokrojone w kostkę jabłka.
Klasyka nieco inaczej, bo bez glutenu...
W kapuście;-)
Na maśle solonym! Wedle receptury z Bretanii...