Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto drożdżowe z gruszkami

Opis przygotowania

Do rondelka wlać wodę i śmietankę. Dorzucić masło. Roztopić na małym ogniu.

Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże. Posłodzić cukrem i cukrem waniliowym. Wlać 2-3 łyżki ciepłej śmietanki z wodą i masłem. Wymieszać, przykryć i odstawić na 15-20 minut.

Zrobić kruszonkę. Mąkę wsypać do miski. Dodać cukier i masło. Połączyć mieszając dłonią. Ulepić kulkę, przełożyć do naczynia, przykryć i wstawić do zamrażarki.

Do miski z mąką i zaczynem wybić jajka. Wlać resztę śmietanki z wodą i masłem. Wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wyrobić ręką. Przykryć i zostawić w spokoju na godzinę.

Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia (dłonie natłuścić masłem). Odstawić.

Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i ułożyć na cieście. Na wierzch pokruszyć kruszonkę.

Piec w temp. 180 st. C przez 40-45 minut.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 523
Ewa gotuje - odc. nr 523

Kolejny odcinek zacznie się od zrobienia kremu z dyni Hokkaido. Zupę Ewa...

 

Podobne przepisy

Ciasto jogurtowe z nutką pomarańczy

Oddzielam białka od żółtek. Do żółtek dodaję przesianą mąkę kukurydzianą z proszkiem ...

Zebra

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wmieszać pozostałe składniki. Ciasto po ...

Eklery z kremem czekoladowym

Wodę wlać do rondelka. Dodać mleko i masło...

Babka z marchewką

Baba z marchwią utartą lukrem bogato inkrustowana...

Wróć do listy przepisów