Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto drożdżowe z gruszkami

Opis przygotowania

Do rondelka wlać wodę i śmietankę. Dorzucić masło. Roztopić na małym ogniu.

Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże. Posłodzić cukrem i cukrem waniliowym. Wlać 2-3 łyżki ciepłej śmietanki z wodą i masłem. Wymieszać, przykryć i odstawić na 15-20 minut.

Zrobić kruszonkę. Mąkę wsypać do miski. Dodać cukier i masło. Połączyć mieszając dłonią. Ulepić kulkę, przełożyć do naczynia, przykryć i wstawić do zamrażarki.

Do miski z mąką i zaczynem wybić jajka. Wlać resztę śmietanki z wodą i masłem. Wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wyrobić ręką. Przykryć i zostawić w spokoju na godzinę.

Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia (dłonie natłuścić masłem). Odstawić.

Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i ułożyć na cieście. Na wierzch pokruszyć kruszonkę.

Piec w temp. 180 st. C przez 40-45 minut.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 523
Ewa gotuje - odc. nr 523

Kolejny odcinek zacznie się od zrobienia kremu z dyni Hokkaido. Zupę Ewa...

 

Podobne przepisy

Babka z marchewką

Baba z marchwią utartą lukrem bogato inkrustowana...

Tort z kremem cytrynowym i bezą

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...

Keks dwukolorowy

Naszpikowany bakaliami...

Jabłecznik

Mąkę przesiać, posolić. Dodać masło, wysiekać (całość powinna przypominać bułkę tartą ...

Wróć do listy przepisów