/ Przepisy / Pierogi z ricottą

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Zaparzyć, czyli stopniowo wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem (ciasto będzie sprężyste). Gdy powstaną kluchy wybić jajko. Ponownie wymieszać nożem. Posolić. Wlać oliwę. Jeszcze raz wymieszać, następnie rękoma zarobić ciasto. Przykryć miską i zostawić w spokoju na 20 minut.

Ricottę przełożyć do miski. Wsypać starty parmezan. Dorzucić poszarpane listki bazylii. Dodać żółtko. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Ciasto rozwałkować. Wykroić krążki. Na środek każdego nałożyć farsz. Złożyć na pół i zlepić brzegi.

Ugotować partiami w osolonym wrzątku (bez przykrycia). Minutę po wypłynięciu wyłowić i zahartować w zimnej wodzie. Od razu odcedzić na sicie.

Podawać okraszone palonym masłem. Udekorować listkami bazylii.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 514
Ewa gotuje - odc. nr 514

Późna wiosna jest doskonałą porą na porządki w spiżarni i przygotowanie...

 

Podobne przepisy

Mielone z rusztu z suszoną śliwką

Zawinięte w plastry boczku;-)

Ragout z indyka

Gulasz indyczy z warzywami oraz śliwkami z marynaty...

Szaszłyki z indyczej piersi

W pikantnej marynacie...

Szynka w pomarańczach

Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlina.

Wróć do listy przepisów