Mleko połączyć z wodą (najlepiej w płaskim naczyniu). Dorzucić posiekaną w piórka cebulę. Przyprawić solą, majerankiem i liściem laurowym. Włożyć plastry schabu. Przykryć i na kilka godzin schować do lodówki.
Mięso osuszyć i usmażyć na patelni grillowej – na mocno rozgrzanym maśle.
Pokroić w plastry. Ułożyć na sosie chimichurri. Udekorować zestami z cytryny. Podawać z sałatką francuską.
Chimichurri. Natkę i kolendrę posiekać. Dodać posiekany czosnek, chili i szalotkę. Dolać ocet i oliwę. Posłodzić miodem. Zblendować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatka francuska. Do dużej miski przecisnąć czosnek. Dodać musztardę, ocet, oliwę, olej, miód i drobno posiekaną papryczkę chili. Dolać trochę wody. Wymieszać. Wrzucić kilka liści szpinaku, roszponkę, rukolę i wszystkie sałaty. Wymieszać z sosem tuż przed podaniem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Przed nami długi majowy weekend – pora rozpocząć sezon grillowy....
Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do zamykanego naczynia. Wlać wino...
Owoce przełożyć do miksera, dolać maślankę i jogurt...
Aromatyczne, czekoladowe, z bakaliami...
W jednym garnku!