/ Przepisy / Zapiekanka ziemniaczana

Opis przygotowania

Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Rozsypać na dnie okrągłego naczynia do zapiekania (wysmarowanego masłem). Ziemniaki poszatkować i ułożyć „na zakładkę” w foremce z czosnkiem.

Jajko wybić do miski i roztrzepać. Wlać śmietankę. Przyprawić pudrem grzybowym (można zrobić go w domu miksując suszone grzyby). Dodać świeżo otartą gałkę muszkatołową. Posolić. Dobrze wymieszać i zalać ziemniaki.

Piec przez godzinę w temp. 180 st. C.

Udekorować świeżym tymiankiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 498
Ewa gotuje - odc. nr 498

Ewa bardzo lubi grzyby i często po nie sięga. Tym razem pokaże jak wykorzystać...

 

Podobne przepisy

Kacze piersi w pomarańczach

Kacze piersi umyć w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem naciąć ...

Łosoś teriyaki

Rybę dokładnie umyć. Ułożyć w zamykanym pojemniku...

Cassoulet z kaczką

Jednogarnkowy przysmak z Francji;-)

Żeberka w kapuście

Z grzybami i żurawiną!

Wróć do listy przepisów