Ziarna słonecznika zalać wodą i odstawić do namoczenia (najlepiej na całą noc). Sezam uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do robota i zmiksować. Dodać odsączony słonecznik, czosnek, ostrą paprykę i sok z cytryny. Wlać wodę i oliwę. Posolić i zmiksować. Dorzucić lód i zmiksować jeszcze raz (ten dodatek spowoduje, że pasta nie ściemnieje). Przełożyć do słoika i skropić oliwą. Można udekorować prażonym sezamem.
Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa bardzo lubi grzyby i często po nie sięga. Tym razem pokaże jak wykorzystać...
Żółtka utrzeć z majonezem i musztardą. Dodać drobno posiekane białka, korniszony i pi ...
Świetnie smakują z oliwą i octem balsamicznym!
Marchewki pokroić na niewielkie kawałki, kalarepę w plastry. Z kalafiora i brokułu od ...
Ser przetrzeć przez sito, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i obie pa ...