
Czekoladę z masłem roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z mniej więcej połową cukru. Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić resztą cukru. Do żółtek dodać kakao i lekko przestudzoną czekoladę z masłem. Wymieszać. Dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy (wysmarowanej masłem i oprószonej kakao).
Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C.
Zrobić krem. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Zimną śmietanę ubić na sztywno. Dodać kakao i wymieszać. Wlać przestudzoną żelatynę. Posłodzić i zmiksować. Dorzucić czekoladę i ostrożnie wymieszać szpatułką.
Krem nałożyć na upieczone i wystudzone ciasto. Schłodzić w lodówce.
Oprószyć kakao. Udekorować owocami oraz listkami melisy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Czy używając prostych, ogólnodostępnych składników można wyczarować smakowity,...
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem ...
Dla wielu smak z dzieciństwa...
Cukier i drożdże rozpuścić w mleku, wmieszać 5 łyżek mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce...
Można je podpiec na ruszcie.. A co!