Czekoladę z masłem roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z mniej więcej połową cukru. Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić resztą cukru. Do żółtek dodać kakao i lekko przestudzoną czekoladę z masłem. Wymieszać. Dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy (wysmarowanej masłem i oprószonej kakao).
Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C.
Zrobić krem. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Zimną śmietanę ubić na sztywno. Dodać kakao i wymieszać. Wlać przestudzoną żelatynę. Posłodzić i zmiksować. Dorzucić czekoladę i ostrożnie wymieszać szpatułką.
Krem nałożyć na upieczone i wystudzone ciasto. Schłodzić w lodówce.
Oprószyć kakao. Udekorować owocami oraz listkami melisy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Czy używając prostych, ogólnodostępnych składników można wyczarować smakowity,...
W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane śliwki. Zalać wodą z cukrem, postawić na ...
Masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodać po jed ...
Na patelnię wlać wodę i wsypać cukier. Gdy się rozpuści, wrzucić przekrojone wzdłuż na pół oliwki...
Ma stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i wysiekać. Zrobić dołeczek, dodać żółtka i śm ...