/ Przepisy / Ribollita

Opis przygotowania

Boczek pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i usmażyć (jeśli jest chudy to można podlać odrobiną oleju lub oliwy). Gdy zrobią się skwarki wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Wymieszać i podsmażyć. Dorzucić posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki łodygi selera naciowego. Po chwili dodać posiekany czosnek, następnie drobno pokrojone pomidory z puszki – wraz z sokiem. Przyprawić bazylią i tymiankiem. Posolić. Zalać rosołem, przykryć i gotować przez 20 minut.

Po tym czasie dorzucić pokrojone liście jarmużu (wcześniej oderwać je od twardych łodyg). Dodać fasolkę. Pod przykryciem gotować przez 10 minut.

Podawać z grzankami natartymi czosnkiem (jedną umieścić na dnie miseczki, drugą włożyć do zupy po nalaniu). Udekorować tartym parmezanem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 468
Ewa gotuje - odc. nr 468

Polacy uwielbiają kuchnię włoską, więc Ewa wpadła na pomysł, by zaprosić...

 

Podobne przepisy

Placki ziemniaczane z blachy

Z kartofli z wczorajszego obiadu...

Sałatka grecka na kozifetce

Wariacja na temat sałatki greckiej - w wydaniu Ewy z lodową i serem kozim!

Domowy ajvar

Przysmak z Bałkanów!

Chłodnik litewski

Botwinka na zimno;-)

Wróć do listy przepisów