Przygotować farsz. Jajka ugotować na twardo. Grzyby podsmażyć, doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną natkę pietruszki.
Fasolę namoczyć (8 godz. w letniej wodzie). Następnie gotować do miękkości w tej samej, lekko posolonej wodzie (około 3 godz.). Cebule pokroić i przesmażyć.
Po ostudzeniu zmielić fasolę na „miazgę", dodać cebulę, jajka i mąkę ziemniaczaną, po czym wyrobić masę fasolową, przyprawiając do smaku. Formować owalne „otoczaki", nadziane połówką ugotowanego jaja lub grzybami. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na średnio głębokim tłuszczu w temp. 180 st. C.
Otoczaki najlepiej smakują z surówką z kapusty białej lub innymi „soczystymi", podane w „chmurce" sałaty z cząstką pomidora. Do popicia zalecany jest naturalny jogurt lub prawdziwe kwaśne mleko.
Przepis autorstwa Justyny i Adama Gancarków z Jamnej. Nagroda miesiąca!
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
”Otoczaki dunajeckie i placek gaździny” Tym razem Ewa Wachowicz...
Kapustę kiszoną ugotować. Słodką poszatkować, zalać szklanką wody, dodać ziele angiel ...
Drożdże pokruszyć do miski. Dodać cukier...
Z kartofli z wczorajszego obiadu...
Warstwowa, z majonezem!