/ Przepisy / Pływające wyspy

Opis przygotowania

Mleko zagotować w garnku. Białka oddzielić od żółtek, dodać sól i ubić na sztywno. Wsypać cukier puder i miksować aż się rozpuści i utrwali pianę. Za pomocą łyżki zrobić „chmurki” i położyć na gorącym mleku. Przykryć i podgrzewać przez minutę. Wyjąć i odłożyć.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Uperfumować miąższem z laski wanilii (zdrewniałą część wrzucić do mleka). Wymieszać. Dosypać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz zmiksować. Cienkim strumyczkiem wlać gorące mleko i cały czas ucierać. Przelać do garnka i podgrzać.

Gotowy sos nalać na talerz. Delikatnie umieścić piankę. Udekorować ozdobą z karmelu.

Słodkie dekoracje można wykonać własnoręcznie. Cukier wystarczy roztopić na patelni. Gdy się skarmelizuje wystarczy nabrać go łyżką, zrobić nitki na papierze do pieczenia i poczekać aż zastygną.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 451
Ewa gotuje - odc. nr 451

W kolejnym odcinku Ewa opowie o tym, jak domowym sposobem zamarynować i...

 

Podobne przepisy

Pucharki z jogurtem i truskawkami

Na spód szklanki dać trochę pokrojonych w plastry truskawek...

Sernik jaglany z wiśniami

Na herbatnikach;-)

Migdałowe brownie z czerwoną fasolą

Czekoladowe ciasto z fasolką? Czemu nie!

Owoce w waflach

Cukier roztopić na patelni. Gdy powstanie karmel, wsypać posiekane orzechy i płatki. ...

Wróć do listy przepisów