Mleko zagotować w garnku. Białka oddzielić od żółtek, dodać sól i ubić na sztywno. Wsypać cukier puder i miksować aż się rozpuści i utrwali pianę. Za pomocą łyżki zrobić „chmurki” i położyć na gorącym mleku. Przykryć i podgrzewać przez minutę. Wyjąć i odłożyć.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Uperfumować miąższem z laski wanilii (zdrewniałą część wrzucić do mleka). Wymieszać. Dosypać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz zmiksować. Cienkim strumyczkiem wlać gorące mleko i cały czas ucierać. Przelać do garnka i podgrzać.
Gotowy sos nalać na talerz. Delikatnie umieścić piankę. Udekorować ozdobą z karmelu.
Słodkie dekoracje można wykonać własnoręcznie. Cukier wystarczy roztopić na patelni. Gdy się skarmelizuje wystarczy nabrać go łyżką, zrobić nitki na papierze do pieczenia i poczekać aż zastygną.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa opowie o tym, jak domowym sposobem zamarynować i...
Uwaga: Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej!Z drożdży, cu ...
Na wyprawę nie tylko jagodzianki...
Jeden z bardziej znanych deserów z Ameryki!
Jajka roztrzepać, mąkę przesiać. W misce ułożyć warstwami drożdże, cukier, cukier wan ...