Masło przełożyć do garnka. Wlać wodę. Posłodzić. Uperfumować cukrem waniliowym i zagotować.
Dodać mąkę, posolić i mieszać tak długo, aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odchodzić od garnka. Odstawić do przestudzenia na ok. ½ godziny.
Po tym czasie wybić jajka – po jednym. Zmiksować i przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać do rozgrzanego tłuszczu, robiąc mniej więcej 10-centymetrowe churrosy (ciasto najlepiej odcinać nożyczkami).
Po usmażeniu odsączyć na ręcznikach papierowych. Posypać cukrem pudrem z cynamonem. Podawać z sosem czekoladowym (śmietankę wystarczy zagotować z czekoladą).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po zimowej przerwie Ewa zaskoczy widzów Polsatu gotując po peruwiańsku!...
Śliwki zalać 100 ml sherry. Odstawić na noc. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przesmaż ...
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wymieszać. Cia ...
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pędzelkiem dokładnie rozprowadzić w każdym zaka ...
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać ziemniaki, ...