/ Przepisy / Karp na kapuście z żurawiną

Opis przygotowania

Rybę wypatroszyć, odciąć łeb i płetwy, usunąć łuski. Pokroić w dzwonka, z obu stron przyprawić solą oraz pieprzem i odstawić do lodówki na godzinę.

Kapustę odcisnąć i przesiekać. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wody, dorzucić żurawinę i przyprawy. Przykryć i gotować do miękkości.

Karpia obtoczyć w mące i usmażyć na maśle klarowanym. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Kapustę odparować. Gdy zacznie sie smażyć dodać masło. Wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu umieścić rybę. Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Po zapieczeniu posypać natką pietruszki. Podawać z cząstkami cytryny.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 439
Ewa gotuje - odc. nr 439

Choć tym razem gotowanie zacznie się od góralskiej zoproski, czyli wywodzącej...

 

Podobne przepisy

Lohikeitto, czyli fińska zupa rybna

Z łososiem i pstrągiem zawojskim!

Wędzony łosoś i halibut

Ryby z domowej wędzarni!

Szaszłyki z łososia i ananasa

Papryczkę (bez pestek) drobno posiekać...

Tatar z dorsza i awokado

Befsztyk tatarski z... ryby!

Wróć do listy przepisów