/ Przepisy / Lohikeitto, czyli fińska zupa rybna

Opis przygotowania

Białą część pora oraz marchewki pokroić w plastry, cebule i ziemniaki w kostkę. Warzywa podsmażyć na maśle.

Zalać wodą, przyprawić liściem laurowym, posolić i pod przykryciem gotować przez 10-15 minut.

Dorzucić pokrojone w kostkę ryby (łososia bez skóry). Przykryć i gotować przez 5-10 minut.

Zabielić zahartowaną śmietaną i zagotować. Zdjąć z ognia i dorzucić posiekany koperek. Doprawić białym pieprzem. Delikatnie zakwasić sokiem cytrynowym.

Podawać z plasterkiem cytryny.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 412
Ewa gotuje - odc. nr 412

Po kilku bezśnieżnych zimach w połowie stycznia zaczęło wreszcie porządnie...

 

Podobne przepisy

Kulebiak z dorszem

Klasyk z Kresów z farszem rybnym;-)

Łosoś w parze z soczewicą

Szybko i bardzo dietetycznie;-)

Ceviche z pstrąga

Latynoska przystawka z zawojską rybą;-)

Karp w panierce migdałowej

Na sosie żurawinowym...

Wróć do listy przepisów