/ Przepisy / Placki brokułowe z sosem grzybowym

Opis przygotowania

Kaszę wsypać do sitka i przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie ugotować w wywarze jarzynowym. Wystudzić.

Brokuł podzielić na różyczki. Zblanszować w osolonym wrzątku (wystarczy minuta). Przełożyć do miski z zimną wodą i lodem. Wyłowić, posiekać i przełożyć do miski.

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Usmażyć na oliwie i dodać do brokułów. Dorzucić kaszę. Wybić jajka. Dodać jogurt i mąkę kukurydzianą. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić posiekany koperek. Wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki uformować placki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec przez 25 minut.

Podawać z sosem grzybowym.

Grzyby oczyścić i pokroić.

Szalotki obrać i posiekać w piórka. Zeszklić na maśle.

Dodać grzyby, posolić i usmażyć. Zalać śmietanką. Wymieszać i poddusić. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Odparować.

Dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i przełożyć do sosjerki.

 

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 431
Ewa gotuje - odc. nr 431

Sezon grzybowy w pełni, pogoda sprzyja, więc w programie nie może zabraknąć...

 

Podobne przepisy

Surówka z marchewki i pekińskiej

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach...

Buraczki z czosnkowym winegretem

Surowe buraki obrać i utrzeć na drobnej tarce...

Modra kapusta z żurawiną

Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać wodą...

Minestrone z grillowanych warzyw

Warzywa, za wyjątkiem pomidorów, pokroić na mniejsze kawałki...

Wróć do listy przepisów