/ Przepisy / Masło klarowane

Opis przygotowania

Masło przełożyć do garnka i roztopić na bardzo małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i podgrzewać nadal, mieszając od czasu do czasu. Gdy na wierzchu zbierze się piana, usunąć ją delikatnie za pomocą łyżki. Pod spodem będzie już czysty tłuszcz, czyli sklarowane masło. Przelać do słoika i odstawić do wystudzenia. Można przechowywać w temperaturze pokojowej.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 417
Ewa gotuje - odc. nr 417

W kolejnym odcinku Ewa ugotuje krupnik wedle tradycyjnej receptury z Podlasia....

 

Podobne przepisy

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Znakomite do makaronów, kasz i jako smarowidło do chleba;-)

Omlet cesarski

Żółtka utrzeć z cukrem, wmieszać mąkę, dolać mleko i mieszać, aż powstanie jednolita ...

Oliwki z mozzarellą

Oliwki odcedzić z zalewy, przełożyć do miski, dodać mozzarellę (najlepiej w kulkach). ...

Bliny

Jajka wybić do dużej miski i roztrzepać. Dodać sól i cukier, wymieszać. Gdy się rozpu ...

Wróć do listy przepisów