W garnku roztopić łyżkę masła, wsypać ryż i lekko podsmażyć. Gdy ziarenka zrobią się szkliste, zalać je wodą, posolić do smaku i gotować na małym ogniu (15-20 minut), aż wchłoną cały płyn. Ryż może być lekko niedogotowany - taki nawet jest lepszy. Ważne, by był sypki (można jeszcze przed gotowaniem przelać go zimną wodą na sicie).
Jajka wybić do miski, roztrzepać widelcem, dodać do ryżu. Wymieszać i podzielić na trzy części. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na talarki. Dodać cynamon i, w zależności od słodyczy jabłek, posłodzić.
Głębokie naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć warstwę ryżu, połowę jabłek, kolejną warstwę ryżu i drugą połowę jabłek. Na wierzchu rozłożyć równiutko ostatnią porcję ryżu i zalać słodką śmietanką. Okrasić wiórkami masła. Naczynie przykryć i wstawić na ok. 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wielki Post rozpoczął się, w magazynie kulinarnym „Ewa gotuje”...
Wigilijna ryba nieco inaczej...
Z dresingiem szałwiowym!
Domowa wersja kultowej konserwy rybnej!
Drożdże posłodzić, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić...