/ Przepisy / Matcha-misu

Opis przygotowania

Żółtka wybić do miski (białka można zamrozić do innego deseru). Dodać erytrol, cukier waniliowy i miąższ z laski wanilii. Utrzeć nad gorącą kąpielą wodną. Odstawić do wystudzenia.

Do serka mascarpone porcjami dodać przestudzone żółtka i zmiksować (ser powinien mieć temperaturę pokojową). Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego.

Zieloną herbatę matcha wsypać do miseczki. Zalać wodą o temp. ok. 80 st. C. Rozpuścić. Wlać likier. Wymieszać. W naparze zanurzyć biszkopty i ułożyć na dnie słoiczków lub pucharków (po 2-3 ciasteczka). Na biszkopty dać trochę masy. Na masę konfiturę borówkową i znowu nasączone herbatą ciastka, następnie ponownie masę. Udekorować posiekanymi pistacjami i herbacianym proszkiem matcha. Schłodzić w lodówce.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 413
Ewa gotuje - odc. nr 413

W kolejnym odcinku Ewa przygotuje specjały kuchni regionalnej. Zacznie...

 

Podobne przepisy

Ciasto z gruszkami

  Schłodzone gruszki osuszyć na papierowym ręczniczku, przyciąć spody, by prost ...

Pieczone banany

Prościej już się nie da...

Torcik marchewkowy

Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny i skórkę cytrynową. ...

Batoniki kokosowe

Po treningu...

Wróć do listy przepisów