/ Przepisy / Matcha-misu

Opis przygotowania

Żółtka wybić do miski (białka można zamrozić do innego deseru). Dodać erytrol, cukier waniliowy i miąższ z laski wanilii. Utrzeć nad gorącą kąpielą wodną. Odstawić do wystudzenia.

Do serka mascarpone porcjami dodać przestudzone żółtka i zmiksować (ser powinien mieć temperaturę pokojową). Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego.

Zieloną herbatę matcha wsypać do miseczki. Zalać wodą o temp. ok. 80 st. C. Rozpuścić. Wlać likier. Wymieszać. W naparze zanurzyć biszkopty i ułożyć na dnie słoiczków lub pucharków (po 2-3 ciasteczka). Na biszkopty dać trochę masy. Na masę konfiturę borówkową i znowu nasączone herbatą ciastka, następnie ponownie masę. Udekorować posiekanymi pistacjami i herbacianym proszkiem matcha. Schłodzić w lodówce.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 413
Ewa gotuje - odc. nr 413

W kolejnym odcinku Ewa przygotuje specjały kuchni regionalnej. Zacznie...

 

Podobne przepisy

Babeczki migdałowe z jagodami

Masło przełożyć do rondelka, roztopić...

Tarta tatin

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki...

Brownie bezglutenowe

Czekoladowe, bezglutenowe;-) Kakao, banan i awokado...

Wieniec bezowy z kremem kawowym

Słodkie koło ratunkowe!

Wróć do listy przepisów