Fasolę przepłukać i namoczyć (przez co najmniej 6 godzin, a jeszcze lepiej dzień przed gotowaniem). Posolić i ugotować niemal do miękkości (w wodzie z moczenia).
Śliwki przepłukać, solidnie namoczyć (przez co najmniej ½ godziny). Dorzucić do fasoli (jeśli są to „kalifornijki”, to dodajemy je dosłownie w ostatniej chwili).
Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić odrobiną płynu z fasoli. Dodać do ugotowanej potrawy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tuż przed świętami Ewa Wachowicz doradzi widzom, jak wybrać choinkę i nakryć...
Czosnek niedźwiedzi pokroić i wrzucić do miksera. Dodać orzechy laskowe. Posolić, wla ...
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać, pokroić w talarki, posolić i połączyć ze śmie ...
Hot-dog z... rybą;-)
Do rosołu, ale nie tylko...