/ Przepisy / Babeczki czekoladowe - muffinki

Opis przygotowania

Foremki posmarować roztopionym masłem, posypać wiórkami kokosowymi. Do reszty masła dodać czekoladę i podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Pilnować, by czekolada nie stężała i nie przywarła do dna.

Żółtka utrzeć na biało z 3 łyżkami cukru, połączyć z roztopioną czekoladą, dodać cukier waniliowy. Do białek dodać szczyptę soli i pozostały cukier. Ubić na sztywną pianę. Stopniowo, z wyczuciem, wmieszać do żółtek z czekoladą - stale trzymając masę w cieple, by czekolada nie stężała.

Łyżką stołową napełniać foremki do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Lekko wystudzić.

Udekorować cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 24
Ewa gotuje - odc. nr 24

Zbliża się lato, niedługo wakacje. Najwyższa pora zadbać o sylwetkę! A...

 

Podobne przepisy

Ciasteczka kokosowe z chia, czekoladą i żurawiną

Bez glutenu i bez laktozy - na mleku roślinnym, dla wegan!

Baba wielkanocna

Na Wielkanoc obowiązkowa!

Ciasteczka 3-kolorowe

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Pierwszą zostawić. Do d ...

Wieniec bezowy z kremem kawowym

Słodkie koło ratunkowe!

Wróć do listy przepisów