/ Przepisy / Ciasto z suszonymi śliwkami

Opis przygotowania

Na stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier puder i zimne masło. Wysiekać. Wybić jajko, dodać śmietanę. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Rozwałkować, przełożyć do formy (natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia). Schłodzić w lodówce.

Masło z cukrem roztopić w garnku, dodać kakao i śmietanę. Wymieszać. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Wybić jajka. Zmiksować. Dodać pokrojone śliwki, żurawinę, rodzynki i lekko przesiekane orzechy laskowe. Wymieszać i wyłożyć na schłodzone ciasto. Wyrównać.

Piec przez 35-40 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.

Udekorować lukrem – wycisnąć sok z cytryny i dodać tyle cukru, ile zabierze.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 228
Ewa gotuje - odc. nr 228

Odcinek śliwkowy. Pracę w kuchni Ewa zacznie od słodkiej zupy na świeżych...

 

Podobne przepisy

Leniuch

Na pierwszy rzut oka wygląda jak salami...

Sernik na jogurcie

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno (można dać szczyptę soli) i utrwal ...

Drożdżówka sypana

Jajka roztrzepać, mąkę przesiać. W misce ułożyć warstwami drożdże, cukier, cukier wan ...

Ciasto ucierane z morelami

3/4 kostki miękkiego masła, około 150 g cukru i cukier waniliowy utrzeć, dodając stop ...

Wróć do listy przepisów