Mąkę wsypać do miski. Wodę i mleko podgrzać w garnku, wlać do mąki i od razu zmiksować. Wybić jajka, wlać olej i miód. Ponownie zmiksować. Odstawić na kilka minut.
Owoce rozmrozić. W garnku roztopić masło, wrzucić wiśnie, wymieszać. Przyprawić goździkami i cynamonem. Posłodzić ksylitolem i zagotować. Zagęścić mąką kartoflaną (wcześniej rozrobić ją w ½ szklanki zimnej wody). Podgrzewać aż zgęstnieje.
Przed pierwszym smażeniem natłuścić patelnię odrobiną masła klarowanego. Wylać ciasto i usmażyć naleśnik z obu stron. Smażąc kolejne nie trzeba już używać masła.
Podawać z kisielem wiśniowym i świeżymi owocami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku programu Ewa zaprezentuje przepisy, dzięki którym zadbamy...
Kruche z rubinolą;-)
Do tego deseru nie potrzeba piekarnika;-)
Deser po krakowsku!
Sama słodycz!