Herbatniki pokruszyć lub rozdrobnić w blenderze. Dodać roztopione masło. Wymieszać i przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać i docisnąć (najlepiej małym wałeczkiem). Odstawić do lodówki.
Ser przełożyć do miski. Wybić jajka, wlać olej i mleko. Wsypać mąkę i cukier. Uperfumować sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym. Zmiksować.
Masę podzielić na 2 równe części. Jedną odstawić, do drugiej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Na środek tortownicy nałożyć 2 łyżki masy jasnej, następnie 2 łyżki masy ciemnej (jedna na drugą). I tak na przemian – aż do wyczerpania składników.
Wstawić do piekarnika. Pod foremką umieścić naczynie z wrzątkiem. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 st. C, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C i piec przez 75 minut.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaproponuje menu na przyjęcie sylwestrowe. Na przystawkę...
Kruche z rubinolą;-)
Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, dodając stopniowo 6 żółtek. Następnie dodać sk ...
Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać rozdr ...
Oddzielam białka od żółtek. Do żółtek dodaję przesianą mąkę kukurydzianą z proszkiem ...