
Boczek pokroić w kostkę. Wrzucić na zimną i suchą patelnię. Wysmażyć na małym ogniu. Jeśli boczek jest chudy, dodać trochę masła klarowanego. Dorzucić pokrojone w kostkę cebule. Usmażyć na złoty kolor. Odstawić do przestudzenia.
Ziemniaki obrać i zetrzeć jak na placki. Odcisnąć z nadmiaru płynu. Przyprawić tymiankiem i majerankiem. Wybić jajka, dodać przeciśnięty czosnek, grysik i śmietanę. Dodać przestudzony boczek z czosnkiem i cebulą. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu.
Piec przez ok. 1 godzinę w temp. 180 st. C.
Podawać na ciepło lub na zimno - z buraczkami i chrzanem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz postanowiła nakręcić odcinek sentymentalny, w którym...
A do tego zielone szparagi...
Sztuka mięsa nieco inaczej...
Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce ...
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier. Na stolnicy usypać kopczyk z przesianej mąk ...