Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Sałatka z pieczoną dynią i kaszą gryczaną

Opis przygotowania

Dynię pokroić na kawałki, wyciąć gniazda nasienne (nie trzeba obierać ze skórki, bo jest jadalna). Posmarować olejem, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i na 40-45 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Kaszę zalać 300 ml wody, przyprawić sosem sojowym, dodać olej sezamowy, wymieszać, przykryć i ugotować.

Do szklanki wycisnąć sok z cytryny, dodać sos sojowy, olej arachidowy i syrop klonowy. Wymieszać i odstawić.

Upieczoną dynię wystudzić i pokroić w kostkę. Dorzucić do ugotowanej i wystudzonej kaszy. Dodać pokrojone w kostkę awokado (skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało). Wsypać ziarna słonecznika i pestki dyni. Przyprawić papryką. Dorzucić zioła. Wlać sos i bardzo delikatnie wymieszać.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 373
Ewa gotuje - odc. nr 373

Jesień to cudna pora roku – cudna, bo pełna niesamowitych kolorów,...

 

Podobne przepisy

Surówka z młodej kapusty

Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Doprawić cukrem. D ...

Pesto z bazylii i rukoli

Orzechy laskowe uprażyć w piekarniku i obrać ze skórki...

Cytryny kiszone po marokańsku

Super zdrowy dodatek do mięs, jak też składnik sałatek!

Pasztet maślany

Na wątróbce indyczej i mięsie z rosołu;-)

Wróć do listy przepisów